Bekijk deze afbeelding 'Frionnet 20230913 1020 org hr' van Introvert, extrovert of ... op Groei - Én

Wat ben jij?

Introvert of extravert?

Volgens Van Dale is een introvert iemand die weinig spraakzaam is en in zichzelf gekeerd is. Extravert is volgens Van Dale juist op de buitenwereld gericht. En hoewel dit een beperkte omschrijving van beide begrippen is, wordt het verschil wel echt duidelijk en geeft het de kern van beide woorden weer.

En direct wanneer deze twee begrippen tegenover elkaar worden gezet ontstaan er twee kampen. Mensen die meer introvert zijn en mensen die zich juist op een extraverte manier uiten. En we hebben er ook direct heel veel beelden bij.

Over mij wordt meestal gezegd dat ik extravert ben. Ik heb een kant die erg gericht is op de buitenwereld. Binnen mijn carrière heb ik altijd aan de commerciële kant van organisaties gewerkt. Ik kan lekker praten en vind het geven van een presentatie leuk. Ook ben ik in staat een groep (vooral kinderen) mee te nemen in een verhaal en te enthousiasmeren.

Toch heb ik mezelf altijd als introvert gezien. Er zit een heel verlegen jongetje in mij die nog steeds heel sterk aanwezig is als ik nieuw in een groep ben of als ik in een grote groep ben. Het is een enorme drempel voor mij om op iemand af te stappen, zeker als ik die persoon niet zo goed ken of niet contact hoef te hebben vanuit een taak of functie. En het meest kenmerkende is dat ik de dingen die er voor mij echt toe doen vooral van binnen oplos en verwerk.

Introvert of extravert. Ik geloof niet dat ze als algehele typering van een persoon bestaan. In ieder geval niet voor de meeste mensen. Ik geloof wel dat ze er als delen in jezelf bestaan. En afhankelijk van de pet die je in een bepaalde situatie op hebt, de sociale context waarin je je begeeft en vooral ook hoe je je voelt in of over een bepaalde situatie, is dan de ene en dan de andere dominant aanwezig.

Als coach kijk ik naar wat jij in een bepaalde context laat zien. Dus ook naar introvert en extravert. En ik kijk of dit in die context voor jou een effectieve manier is om met de situatie om te gaan. En misschien ga ik je zelfs uitdagen om te experimenteren met een andere manier van omgaan met. Niet omdat ik zo nodig wil dat je anders wordt. Maar omdat een andere basishouding ook een andere uitkomst geeft. En een andere uitkomst kan soms heel wenselijk zijn.

Wat ben jij nou?

Introvert of extravert?

Of toch allebei?

Zoeken
Laatste Blogs
Bekijk deze afbeelding van Kijk je draak in de ogen. op Groei - Én
Kijk je draak in de ogen.

Hij zit bovenop jouw schat: dat vuurspuwen...

Bekijk deze afbeelding van Wat hebben natuurkrachten met jou te maken? op Groei - Én
Wat hebben natuurkrachten met jou te maken?

Natuurkrachten fascineren mij. Ik gebruik ...